Zábavní pyrotechnika je oblíbená i v teplých měsících, kdy je příroda plná života. Kromě hluku škodí toxickými chemikáliemi, skleníkovými plyny a mikroplasty

Ohňostroje jsou oblíbenou zábavou během novoročních slavností ale i v letní sezóně, na svatbách a oslavách. Pyrotechnika má mnoho známých rizik a negativních dopadů, jako jsou závažná zranění, poškození sluchu, hluk, stres pro zvířata, světelné znečištění nebo vznik odpadu. Kromě toho se do vzduchu uvolňuje množství toxických chemikálií, skleníkové plyny a zdraví škodlivé částice prachu.

April 18, 2024
životní prostředí

Ohňostroje jsou oblíbenou zábavou během novoročních slavností ale i v letní sezóně, na svatbách a oslavách. Pyrotechnika má mnoho známých rizik a negativních dopadů, jako jsou závažná zranění, poškození sluchu, hluk, stres pro zvířata, světelné znečištění nebo vznik odpadu. Kromě toho se do vzduchu uvolňuje množství toxických chemikálií, skleníkové plyny a zdraví škodlivé částice prachu.

Zábavní pyrotechnika je tvořena převážně střelným prachem s přídavkem různých látek, které slouží k vytváření barev a jisker - třeba mědi pro modrou barvu, stroncia pro červenou a baria pro zelenou.

Nelegální pyrotechnika navíc obsahuje některé zakázané látky, jako jsou olovo a thalium. Funguje i díky pojivům a výplním, z nichž při hoření vznikají další chemické látky nebezpečné pro lidské zdraví, například chlorované organické sloučeniny či polycyklické aromatické uhlovodíky, které se dlouhodobě usazují v lidském organismu. Zároveň se dostanou výbuchem do širokého okolí. Nezůstávají pouze v ovzduší, ale pronikají i do vody a půdy. Příkladem může být zvýšené množství mikroplastů v řekách po novoročních oslavách

V České republice upravuje zábavní pyrotechniku především zákon o pyrotechnice. Pyrotechnické výrobky jsou rozděleny do čtyř skupin podle toho, jak jsou nebezpečné. Do první skupiny patří ty nejméně nebezpečné výrobky jako například prskavky nebo bouchací kuličky. Ty je možné prodávat celoročně dětem starším 15 let. Čtvrtá skupina je nejnebezpečnější a mohou s ní manipulovat jenom osoby se zvláštním povolením.

Nejde jen o bezpečí, ale i o životní prostředí

Zákon se ale zaměřuje pouze na bezpečnost a prodej pyrotechnických výrobků jako takových a neřeší, jak nebezpečné jsou chemické látky v nich obsažené pro lidské zdraví a životní prostředí. Odpalování ohňostrojů tak není dle současné právní úpravy možné zakázat na celém území České republiky, ale je zakázáno jejich odpalování pouze v národních parcích nebo v některých obcích. Pokud chce obec omezit nebo zakázat používání pyrotechniky, může vydat vyhlášku, kterou nastaví pravidla pro její používání. Každá obec to vidí trochu jinak – některé zábavní pyrotechniku neomezují vůbec, jiné ji zakazují odpalovat v noci či o víkendu, další zakazují odpalování na části nebo na celém svém území po celý rok. Město Brno zakazuje odpalovat pyrotechniku po celý rok, kromě oslav Nového roku. Pokud někdo poruší vyhlášku obce, může dostat pokutu až 10 tisíc korun. Pokud někdo odpálí pyrotechniku v zákonem stanovené době nočního klidu nebo znečistí veřejné prostranství, dopouští se přestupku, za který rovněž hrozí pokuta.

Svět: různost pravidel a pyrotechnický turismus

Země Evropské unie k ohňostrojům a zábavní pyrotechnice přistupují také různě. Němci velmi rádi odpalují všemožné rachejtle, ale pyrotechniku si mohou koupit jenom v období od 28. do 31. prosince a odpalovat ji mohou pouze 31. prosince a 1. ledna. Pokud chtějí odpalovat jindy, musí zažádat o povolení a zaplatit poplatek, který může činit až 350 EUR. Francie každoročně pořádá velkolepý ohňostroj na oslavu dobytí Bastily, a to dne 14. července v blízkosti Eiffelovy věže. Odpalování zábavní pyrotechniky je jinak na veřejných prostranstvích obecně zakázáno. Na soukromém pozemku je ovšem povolené, pokud obec nestanoví jiná omezení. Departementy (francouzské kraje) obvykle zakazují přepravu, prodej a používání zábavní pyrotechniky během důležitých událostí, jako jsou mistrovství světa ve fotbale nebo Halloween, aby se omezilo její hromadění a nekontrolované odpalování. V Lucembursku mají k zábavní pyrotechnice poněkud přísnější přístup. Odpalování ohňostrojů a petard je na většině území Lucemburska zakázáno po celý rok, a to včetně Silvestra. Celkem 79 ze 102 obcí zakazuje na Silvestra používání petard z důvodu škodlivosti pro lidi, zvířata i přírodu. 

Pokud bychom se podívali mimo EU, tak v USA je regulace používání zábavní pyrotechniky velice roztříštěná a lze najít státy, kde si v podstatě není možné zapálit ani prskavku a státy, kde lze bez povolení odpalovat téměř cokoli. Různě přísná regulace vede k fenoménu, který se nazývá pyrotechnický turismus, kdy si jedete “odpálit” pyrotechniku někam, kde to povolují.

Odpalováním zábavní pyrotechniky se do životního prostředí dostává mnoho látek škodlivých nejen pro životní prostředí (znečišťování vod, ovzduší a půdy), ale i pro lidské zdraví (např. olovo je potencionálně rakovinotvorná látka). Tyto negativní dopady jsou již potvrzené vědeckými studiemi. S ohledem na ně by bylo dobré přijmout právní opatření pro omezení škodlivých dopadů pyrotechniky na lidské zdraví a životní prostředí, která by platila jednotně pro celé území České republiky. V současné době je totiž právní úprava roztříštěná a každá obec k omezení pyrotechniky přistupuje jinak.

MAPA: Používání zábavní pyrotechniky ve statutárních městech České republiky

MAPA: Používání zábavní pyrotechniky v obcích v Lucemburku: Modře obce s celoročním zákazem, zeleně povolující za daných podmínek, šedé obce neupravují